Sherry

Een Spaanse versterkte wijn afkomsting uit het uiterste zuiden in Andalusië.
Alleen wijnen uit deze streek afkomstig mag sherry genoemd worden.

Ontstaan van sherry

Reeds enige tijd wordt er sherrywijn gemaakt in de regio.sherry
Door de romeinen is de oorspronkelijke naam gewijzigd van Xeres naar Ceritium.
In de 8e eeuw zijn de Moren het land binnen getrokken en hebben de productie doorgezet, alhoewel de Moren geen wijn drinken.
Het druivensap lieten ze gisten om er daarna alcohol van te maken.
Daar er in Nederland vele likeurs werden gemaakt was het interessant voor de Hollandse handelaren.
Inmiddels was de naam Ceritium al veranderd naar Sheris.

Eind van de 14e eeuw vertrokken de Moren, waarna de stad Jerez een welvarende stad werd.
Het gevolg van de welvaart was, dat het piraten aantrok.
Een van de bekende piraten Francis Drake roofde 3.000 vaten naar het binnen trekken van de haven Cádiz.
In Engeland werd de drank sherry erg populair.
Vandaag de dag is Engeland nog steeds het land met de hoogste consumptie van Sherry per persoon.
In Nederland wordt het ook nog redelijk veel gedronken en daarmee nemen wij de tweede plaatst in per persoon.
Gedurende de 17e en 18 zijn er verschillende Engelse handelaren die zich hebben gevestigd in Jerez.
Door een toenemende belangstelling in de tweede helft van de 20e eeuw voor sherry zijn er vele hectaren geplant met wijnstokken.
Er is in deze tijd niet heel goed gekeken waar men deze wijnstokken plantte, waardoor niet op alle stukken het kalkgehalte hoog genoeg was.
Door deze manier van verbouwen liep de kwaliteit ziende ogen achteruit.
Tevens is in de jaren ook de sherry te jong verkocht, waarna de handelaren hun lesje wel geleerd hadden en de wijnstokken werden gerooid.

Oogsten

Het oogsten van de druiven start aan het einde van de eerste week van september.
Plukken van de druiven gebeurd veelal nog met de hand.
Na een jaar te hebben gelegen wordt er door de keldermeester bepaald of het een oloroso of fino wijn wordt.
De beste wijnen worden gebruikt als fino, deze wordt versterkt tot zo’n 16%.
De mindere wijn (oloroso) zal worden versterkt tot 17% a 18%.
Het afvullen van de vaten van fino gebeurd voor driekwart, waarna er een flor laag op de wijn zal komen hierdoor kan er geen zuurstof bij de wijn komen.
Er zal geen flor worden toegevoegd aan een oloroso wijn, daar flor niet tegen het hogere percentage alcohol kan.

Het gebruik

Niet alle wijn mag als sherry verkocht worden, maar sherry is altijd wijn!
Bij het betreden van sherry op de Nederlandse markt was het een luxe om een schuitje door de soep te doen, dit gebeurd vandaag de dag niet meer.
Er zijn veel verschillende soorten, welke gedronken kunnen worden voor of tijdens het eten.
Naast bovengenoemde mogelijkheden wordt het ook nog weleens gedronken bij een dessert.
De voorkeur gaat dan wel uit, dat er in het toetje chocolade is verwerkt.