Prosecco

Wat is prosecco?

Het is een Italiaanse mousserende wijn, welke van een witte druivensoort is gemaakt.Processo
In onze wijnshop verkopen wij veel bekende merken wijnen, hierdoor vind u altijd de ideale wijn.
De shop bied een uitgebreid assortiment aan wijnen, van verschillende merken en prijzen.

Geschiedenis van prosecco

Conegliano-Valdobbiadene is een wijnbouw welke uit oude tijden stamt.
Zo’n 200 jaar geleden werd er op de heuvels al op de proseccowijnstokken gekweekt.
In de 19e eeuw is er verder onderzoek gedaan naar het druivenras, waarna dit is verspreid over het gehele gebied.
De oorsprong van deze druivenras is niet duidelijk.
Er zijn mensen die beweren, dat de druiven al bekend waren bij het Romeinse rijk.
De vroegere Keizerin (Livia) was dol op deze wijn druif.
Heuvels in het gebied Conegliano-Valdobbiadene is zeker al gedurende 2 eeuwen het ideale gebied voor het kweken van de druiven (glera) om er vervolgens heerlijke prosecco van te kunnen maken.
In de volksmond wordt druif (glera) ook wel de ‘prosecco druif’ genoemd.
De herkomst van de druiven is voor de wijnbouwers van groot belang, omdat er gedurende de jaren steeds meer flessen prosecco opdoken, welke niets met de bubbelwijn te maken hadden.
Namaak wijnen duiken overal, maar deze hebben niets te maken met de essentie van prosecco, want dit is een mousserende wijn die is gemaakt van Italiaanse druiven (glera).

Gebruik van prosecco

Tijdens de productie van wijn kan er voor worden gekozen om de wijn als spumante of frizzante te maken.
De Italiaanse benaming spumante is een mousserende wijn die meer dan 3 bar druk bevat.
Dit in tegenstelling tot frizzante wijn, want dit is half mousserende wijn.
Frizzante wijn beval veel minder koolzuur, doordat het proces van gisting vele maler korter is, dan bij spumante.
Het vrij komende gas tijdens het gisting proces dat lost op in de wijn.
Door een minder arbeidsintensief traject zal in veel gevallen prosecco een goedkoper alternatief zijn, dan dat wijn het is.
Een klassieke prosecco is een dry die veelal wordt gedronken in Italië.
Momenteel is brut ook erg in opkomst, daar er buiten Italië de smaak verder richting de droge wijn gaat.
Het suiker gehalte in wijn wordt in twee fermentatie’s gecontroleerd, waardoor de suiker niet in z’n geheel consumeert.
De bewaartermijn van prosecco ligt op ongeveer 2 jaar, hierna zal de kwaliteit sterk terug lopen.

Deze wijn wordt veelal gedronken als aperetief, bij salade of vis.
Een veel gebruikt alternatief voor champagne is het Spaanse Cava.