Port

Een versterkte wijn van 18 a 20% uit Portugal.Port
Deze wijn wordt geserveerd als dessertwijn of aperitief.
Een port heeft een zoete smaak, welke als rosé, witte of rode wijn wordt gedronken.
Over de gehele wereld wordt verschillende port gemaakt, welke op veel punten lijkt op wijnport uit Portugal.
In landen, zoals Zuid-Afrika en Australië komt vandaag de dag veel wijnport vandaan, waarmee het de belangrijkste concurrent is voor de Portugese port.

In de Europeese Unie mag alle uit Portugal geproduceerde wijn het label port dragen, dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten.
De naam port is afkomstig van de naam portwijn.

Bereiding van (wijn)port

Voor het maken van port, wordt gebruik gemaakt van de techniek (mutage), waarbij doormiddel van het extra toevoegen van alcohol het proces van gisting vroegtijdig ten einde komt, waardoor niet alle suikers worden omgezet.
Hierdoor ontstaat de heerlijke zoete smaak van wijnport.
Na het arriveren van de geplukte druiven begint het gedeeltelijk ontstelen, dit dient de zelfde dag te gebeuren.
Naast de moderne manier van het persen van druiven (vinificatiesysteem) gebeurd het nog op veel plaatsen op lage stenen troggen van graniet (lagares).
Tegenwoordig zijn er ook machines die het werk van de treders overnemen.
Het uitoefenen van druk resulteert in het breken van de celwand waardoor er kleur en smaak aan de port komt.
Gedurende de twee volgende dagen zal het gisting proces op gang komen, waarna er een deken op de massa zal verschijnen (ook wel manta genoemd).
Deze laag geeft bescherming en zorgt voor het tegenhouden van de zuurstof.
Heeft de wijnmaker de most goedgekeurd, dan kan de brandewijn worden toegevoegd.
Het toevoegen van de wijn gebeurd vanaf onderaan.
Een vat bestaat ongeveer 20% uit wijnalcohol wat zal worden aangevuld met portwijn, waarna er een alcohol percentage uit zal komen van ongeveer 20%.

Historie van port

Port is afgeleid van de naam Porto, de havenstad in Portugal.
Geproduceerde port dient afkomstig te zijn van de afgebakende gebieden rond de rivier Douro.
Dit gebied is reeds sinds de 13e en 14e eeuw een populair gebied voor de export van port.
Doordat de Engelse onvrede hadden met Frankrijk steeg de export.
Frankrijk was in die tijd al een groot land voor de wijnproductie, waardoor de Engelse geen toegang meer hadden tot de wijnen.
Zijn de Engelse opzoek gegaan naar andere alternatieven, daardoor zijn ze destijds in Portugal terecht gekomen.
Om de wijn goed te kunnen houden werd er destijds brandewijn aan toegevoegd.
Later in de jaren werd er wijnalcohol toegevoegd wat als gevolg had, dat het gisting proces stopte maar hierdoor behield de port wel veel meer restsuikers.

Port/wijn koopt u online bij 247wijnshop.nl

De keuze aan port is enorm.
Bij ons vind je verschillende soorten port waaronder: rode, witte, rosé of tawny.

Dit bericht is even mezelf, dan heb ik de URL bij de hand:

Bestel vandaag nog je wijnport online en zit morgen met een heerlijk glas port op de bank.