Wijnbouw in Chili
De wijnbouw in Chili is gestart door de Spaanse kolonisten, maar de wijnen zijn niet allemaal van Spaanse druivenrassen gemaakt. Er zijn ook veel Franse invloeden te vinden want de druiven zijn vaak typische Franse druivenrassen. De druivenstokken zijn nog identiek en staan niet zoals in bijna alle andere wijngebieden op Amerikaanse onderstammen.
De meeste wijngaarden van Chili lopen als een streep door het midden van een land. De wijngaarden liggen tussen het Andes-gebergte in en de kustgebergten. Het klimaat in de Chileense wijnbouw-gebieden is koeler en meer vruchtbaar dan in Argentinië bijvoorbeeld. De luchtstroom vanuit de Stille Oceaan zorgt voor een verkoelend effect. De belangrijkste wijnbouw-gebieden in Chili zijn Aconcaguavallei, Casablanca, Maipo Vallei, Curico, Maule, Itata en Bío-Bío.
Een belangrijk gebied is de Colchagua Vallei. De belangrijkste en bekendste wijngaarden uit deze streek zijn: Casa LaPostolle, Viu Manent, Montgrass, Bisquertt, Casa Silva en Laura Hartwig. De Chilenen hebben op een hele geslaagde wijze een combinatie weten te maken tussen wijnbouw en toerisme. De meeste wijngaarden zijn open voor publiek en er wordt in meerdere talen rondleidingen gegeven door het gebied heen. Een aantal wijnstreken heeft zijn eigen officiële wijnroute waar de belangrijkste wijngaarden bij zijn aangesloten. In de Colchague Vallei kan je de oude stoomtrein uit 1913 bewonderen en bezoeken. Deze vallei ligt ongeveer twee uur van Santiago af.
De belangrijkste druivenrassen zijn samen meer dan zestig procent van de totale wijnbouw productie. De zestig procent waar we het over hadden zijn:
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Chardonnay
- Sémillon
- Sauvignon Blanc
Chili heeft naast de ‘gewone’ druivenrassen ook een eigen specialiteit, namelijk: de Carmérè. De laatstgenoemde druivensoort is te vergelijken met een stevige Merlot druif. Chileense wijnen worden gekenmerkt als volle, sappige wijnen die sterk in kwaliteit verbeteren. Voorheen werd de wijn nooit echt veel gedronken door mensen uit het buitenland, maar door positieve veranderingen in kwaliteit wordt de Chileense wijn ook door anderen geïmporteerd.