Chardonnay

De druif “Chardonnay”

De druif Chardonnay komt in de hele wereld voor.
Deze druif kan zich bijzonder goed aanpassen aan de bodem en/of klimaat.
Een chardonnay druif wordt gebruikt bij vinificatie van de witte wijn.

Geschiedenis en ontstaan van Chardonnay

Een vroegrijpe druif, welke goed tegen de warmte en de kou kan.Chardonnay
De druif is een veel gebruikte bij de stille wijnen, maar je kunt er ook prima mousserende wijn van maken.
Er is een verwantschap tussen champagnedruif (pinot blanc), bourgogne druif met een Chardonnaydruif.
Als we het op basis van smaak bekijken, dan ervaar je een heel andere smaak tussen de druiven.
Het rijpen van druif kan heel goed op een houtenvat, dat de wijn een vol en stevig herkenbare smaak heeft.
Een wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen verkocht als Chardonnay, er zijn tal van landen waar er niet of nauwelijks op gelet wordt waar deze vandaan komt.
Groeit de druif in een gebied waar de temperaturen lager zijn, dan zal de wijn een groeneappelsmaak krijgen.
Na het tweede gistingsproces vindt de vinificatie plaats, waarbij de naar appelen ruikende appelzuur zal worden omgezet in minder melkzuur.
Klimaten welke milder zijn, daar krijgt de wijn een meloensmaak en zijn de temperaturen warmer dan komt er een exotisch tintje aan.
Het alcoholpercentage in deze wijn kan behoorlijk hoog zijn, hierdoor kan de smaak als zoet worden ervaren.
De afdronk van een goed gemaakte wijn zal behoorlijk lang zijn.
Karakter van de wijn zal door veel wijnliefhebbers als “vettig” worden ervaren, waardoor deze wijn heerlijk gedronken kan worden bij “vette gerechten”.
In veel gevallen wordt de wijn gedronken bij een vette vis, als voorbeeld nemen we zalm.

Champagne streek

De druif Chardonnay is ook veel te vinden in de gebieden waar de champagne vandaan komt.
Is er in champagne uitsluitend gebruik gemaakt van de druif, dan wordt er gesproken over ‘blanc de blancs”.